sâm. iul. 13th, 2024

Ucraina ar putea renunța la aderarea la NATO pentru a evita războiul cu Rusia, a declarat ambsadorul Vadim Pristaiko pentru BBC, ceea ce ar echivala cu o concesie majoră către Moscova, ca răspuns la acumularea de trupe rusești la granițele sale.

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce privește obiectivul său de a se alătura alianței militare atlantice, o mișcare pe care președintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi un declanșator de război.

„Am putea face asta – mai ales dacă sunem amenințați așa și șantajați”, a spus Pristaiko când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția cu privire la aderarea la NATO.

Ucraina nu este membră NATO, dar are o promisiune care datează din 2008 că în cele din urmă i se va oferi oportunitatea de a adera, un pas care ar aduce alianța condusă de SUA la granița Rusiei.

Putin spune că legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu alianța ar putea face din aceasta o rampă de lansare pentru rachetele NATO care vizează Rusia. El spune că Rusia trebuie să stabilească „linii roșii” pentru a preveni acest lucru.

Rusia a mutat peste 100.000 de soldați și arme grele la o distanță scurtă de Ucraina în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Statele Unite și aliații săi din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă.

Moscova neagă că plănuiește un atac, desemnând exerciții de manevre militare, dar a emis cereri scrise ca NATO să renunțe la orice extindere ulterioară spre est, inclusiv Ucraina. Membrii NATO au respins cererea.

Președintele american Joe Biden a vorbit duminică cu omologul său ucrainean Volodmir Zelenski și a fost de acord să continue eforturile diplomatice pentru a încerca să rezolve criza, a declarat Casa Albă.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *