mie. iul. 24th, 2024

Mai mulți medici și oameni de știință din întreaga lume atrag atenția asupra unui studiu gigant, publicat recent, care relevă o creștere izbitoare a numărului bolilor cardiovasculare pe termen lung în rândul persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, chiar şi în cazul formelor uşoare de boală.

Printre cele mai frecvente sunt insuficienţa cardiacă, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral (AVC), însă, măsurat cumulat, riscul afecțiunilor cardiovasculare în primul an după vindecarea de Covid ajunge la 10%. Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu îi sfătuiește pe oamenii care au avut Covid să se monitorizeze atent în lunile de după boală.

Încă de la începutul pandemiei, medicii au văzut clar că virusul SARS-CoV-2 poate afecta inima și vasele de sânge, în special la persoanele care au făcut forme grave de boală. Pacienții internați au dezvoltat frecvent cheaguri de sânge, inflamații cardiace, aritmii și insuficiență cardiacă. Însă, acum, primul studiu de amploare care a evaluat afecțiunile cardiovasculare la un an de la infecția cu SARS-CoV-2 demonstrează că impactul virusului este, deseori, de lungă durată.

Cercetarea a fost realizată oamenii de știință de la Departamentul pentru Veterani din Statele Unite, care au analizat peste 11 milioane de dosare medicale. Concret, aceștia au analizat frecvența maladiilor cardiovasculare apărute la circa 153.000 de indivizi care au trecut prin COVID-19 înainte ca vaccinurile să devină disponibile, comparându-le cu datele a peste 5,6 milioane de persoane care nu s-au infectat cu noul coronavirus după debutul pandemiei (grupul de control contemporan), dar și cu informațiile obținute din dosarele medicale a 5,9 milioane de persoane ale căror date au fost colectate înainte de pandemie (grup de control istoric).

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *