sâm. iul. 13th, 2024

Convorbirea președintelui Joe Biden cu președintele rus Vladimir Putin a început la ora 11:04 ET (18.00 ora României), potrivit grupului Casei Albe.

Preşedintele american, Joseph Biden, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Statele Unite şi aliaţii vor riposta prin sancţiuni masive împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei, pledând însă pentru continuarea acţiunilor diplomatice în scopul evitării unui conflict militar.

„Preşedintele Joseph R. Biden a discutat astăzi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre escaladarea mobilizării de forţe militare la frontierele Ucrainei. Preşedintele Biden a transmis clar că, în cazul în care Rusia va lansa o nouă invazie în Ucraina, Statele Unite împreună cu aliaţii şi partenerii vor reacţiona decisiv şi vor impune rapid costuri severe asupra Rusiei”, anunţă Preşedinţia Statelor Unite, conform unui comunicat publicat pe site-ul oficial.

„Preşedintele Biden a reiterat că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferinţe umane extinse şi va afecta poziţia Rusiei. Preşedintele Biden a subliniat clar în conversaţia cu preşedintele Putin că deşi Statele Unite rămân pregătite să se implice în eforturi diplomatice, în coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii noştri, în acelaşi timp, suntem pregătiţi şi pentru alte scenarii”, precizează Casa Albă

Discuția dintre cei doi vine în urma unei săptămâni de eforturi diplomatice pentru a evita conflictul în Ucraina, în timp ce Rusia își continuă acumularea de trupe lângă granița cu Ucraina.

Statele Unite au mutat unele forțe americane din Ucraina și au ordonat evacuarea majorității personalului ambasadei sale sâmbătă, în timp ce se teme că o invazie rusă a țării ar putea avea loc în următoarele zile.

Vladimir Putin a cerut ca dialogul telefonic să aibă loc luni, a dezvăluit un oficial de la Casa Albă, dar Joe Biden a insistat să discute cât mai curând posibil, în contextul în care Washingtonul a enumerat dovezi tot mai puternice privind un posibil atac în Ucraina.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *