lun. apr. 28th, 2025

Cu aproximativ 100.000 de soldați încă adunați de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, discuțiile continuă la cel mai înalt nivel, în timp ce puterile occidentale urmăresc toate căile diplomatice în speranța de a evita un război în regiune.

Vorbind la Casa Albă alături de cancelarul german Olaf Scholz, președintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său rus Vladimir Putin: „Nu știu că el știe ce va face și cred că trebuie să realizeze că ar fi o greșeală enormă pentru el să invadeze Ucraina. Impactul asupra Europei și a restului lumii ar fi devastator, iar el ar plăti un preț mare.

Am fost foarte direct cu președintele Putin, atât la telefon, cât și în persoană – vom impune cele mai severe sancțiuni care au fost impuse vreodată, sancțiuni economice și va fi mult de plătit pentru asta în decursul anului. Îi va afecta și pe alții, îi va afecta pe europeni. Dar va avea un impact profund asupra economiei sale.”

La Moscova, Putin l-a găzduit pe omologul său francez, Emmanuel Macron, la cină, acesta din urmă a căutat să-l convingă să-și retragă forțele și să evite războiul, primul profitând de ocazie pentru a amenința un conflict mai larg în Europa în cazul în care Ucrainei i se permite să se alăture NATO.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a lucrat între timp neobosit pe frontul diplomatic, întâlnindu-se cu opusul său rus Serghei Lavrov la Geneva, precum și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Kiev și liderii alianței NATO la Berlin, făcând apel la toate părțile să evite un revenirea la tensiunile din perioada Războiului Rece.

Răspunsul Biden la impasul intens de până acum a fost trimiterea de 200 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar al SUA către Ucraina în ianuarie și a ordonat evacuarea tuturor personalului neesențial și a familiilor acestora de la ambasada americană de la Kiev, dar, de altfel, el a fost în mare parte non- specific despre ce ar putea însemna „răspunsul său economic sever”, în afară de a avertiza că  proiectul gazoductului Nord Stream 2 va fi adus la „sfârșit”.

Pe lângă ajutorul militar deja trimis, Washingtonul ia în considerare trimiterea a mii de soldați americani aliaților NATO din țările baltice și din Europa de Est.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a cerut Camerei Reprezentanților să adopte o legislație care să autorizeze „sancțiuni robuste” împotriva oficialilor guvernamentali rus, precum și a instituțiilor financiare și a tranzacțiilor.

Kori Schake, directorul de studii de politică externă și de apărare la Conservatorul American Enterprise Institute, a spus că SUA au o serie de opțiuni, de la pedepse diplomatice la militare și până la pedepse economice.

America ar putea, de exemplu, să trimită consilieri militari și mai multe arme în Ucraina sau să folosească eforturi diplomatice, cum ar fi expulzarea Rusiei din Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru încălcarea cartelor organizației.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *