sâm. iul. 13th, 2024

Șefii de stat major ai armatelor din Statele Unite şi Rusia au avut vineri, 11 februarie, o convorbire telefonică, în contextul în care amercanii se tem că Rusia va invada Ucraina în perioada imediat următoare. Pentagonul a afirmat, de asemenea, că generalul Mark Milley a discutat și cu câțiva dintre omologii săi din Europa, printre aceștia numărându-se și generalul român Daniel Petrescu.

Ce au discutat șefii de stat major din SUA şi Rusia

Generalul Mark Milley a discutat telefonic vineri, 11 februarie, cu generalul Valeri Gherasimov despre mai multe domenii de interes în materie de securitate, a afirmat purtătorul de cuvânt al Statului Major american, colonelul Dave Butler. Cei doi şefi de Stat Major au decis însă să nu ofere foarte multe detalii despre ceea ce au discutat și stabilit.

De regulă, cei doi generali nu prea vorbesc. Ultima oară au discutat pe data de 23 noiembrie. La vremea aceea au vorbit despre mişcările trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina.

De asemenea, generalul Mark Milley şi generalul Valeri Gherasimov nu s-au mai întâlnit din luna septembrie. Atunci, cei doi s-au văzut în Finlanda și au vorbit despre prevenirea unor conflicte militare între Rusia și Ucraina.

Generalul Mark Milley
Generalul Mark Milley

Ce le-a transmis generalul Milley omologilor săi europeni

Tot vineri, generalul Milley ar fi discutat și cu şefii de Stat Major din Franţa, Canada, Germania, Italia, Polonia, România şi Marea Britanie, potrivit colonelului Butler. Aceştia ar fi vorbit despre coordonarea în curs în cadrul ajustării posturii militare a Statelor Unite în Europa.

De asemenea, președintele Biden ar fi avut o convorbire telefonică cu liderii acestor state aliate, inclusiv cu președintele României, Klaus Iohannis. Acesta le-ar fi transmis tuturor că Vladimir Putin ar avea de gând să invadeze Ucraina.

Generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit cu comandantul forțelor NATO din Europa

Generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit joi, 10 februarie, cu comandantul forțelor NATO din Europa, Tod D. Wolters. Cei doi au analizat situaţia de securitate din regiunea Mării Negre.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *