sâm. iul. 13th, 2024

Mai multe țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul avertismentelor privind o invazie rusă.

Biroul de Externe britanic a spus că toți cetățenii Marii Britanii „ar trebui să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace de transport comerciale”, scrie BBC.

SUA au spus că o invazie ar putea avea loc oricând, președintele Biden avertizând că „lucrurile ar putea înnebuni repede”.

Rusia a negat în mod repetat orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda faptului că a masat peste 100.000 de militari în apropierea graniței.

Și tocmai a început exerciții militare masive alături de Belarusul vecin, iar Ucraina acuză acum Rusia că îi blochează accesul la mare.

Kremlinul spune doar că dorește să impună „linii roșii” pentru a se asigura că fostul său vecin sovietic nu se alătură NATO.

Letonia învocă ”o amenințare serioasă”

Printre țările care își îndeamnă cetățenii să plece se numără Țările de Jos, Japonia și Coreea de Sud. În avertismentul său, Letonia a citat „o amenințare serioasă la adresa securității reprezentată de Rusia”.

În paralel, eforturile diplomatice sunt în curs de dezamorsare a crizei actuale Ucraina.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, și-a avertizat omologul de la Moscova că o invazie rusă a Ucrainei va avea „consecințe tragice” pentru ambele țări. Dar Serghei Shogiu a spus că tensiunile militare tot mai mari în Europa „nu sunt vina noastră”.

Tensiunile actuale vin la 8 ani după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei. De atunci, armata ucraineană a fost blocată într-un război cu rebelii susținuți de ruși în zonele de est, din apropierea granițelor Rusiei.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *