mie. iul. 24th, 2024

Liderii lumii caută soluții pașnice pentru tensiunile dintre Rusia și Ucraina.

După câteva zile de diplomație intensă, inițiată de președintele Franței, există sugestii că așa numitele acorduri de la Minsk – gândite să pună capăt conflictelor din Estul Ucrainei – ar putea fi bază pentru dezamorsarea crizei.

Kremlinul transmite că mai este loc pentru diplomație, dar astăzi începe faza activă a exercițiilor militare comune din Belarus.

Participă 30.000 de soldați ruși, avioane Suhoi-35 și două divizii de sisteme de rachete S-400.

Este prima zi din cele 10 dedicate exercițiilor militare comune în Belarus – ţara de la graniţa nordică a Ucrainei, un aliat al Kremlinului. Oficialii de la Moscova susţin că trupele lor se vor întoarce la bază imediat după terminarea manevrelor. Însă administraţia de la Washington spune că exerciţiile reprezintă o “escaladare” a tensiunilor din regiune.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: “Ceea ce ne interesează nu sunt în mod special rapoartele de la întâlnirile diplomatice de zilele trecute, ci dacă Rusia ia sau nu măsuri concrete de detensionare. Nu face asta. Ruşii iau măsuri de escaladare (a conflictului), nu de detensionare. Sperăm că acest lucru se va schimba.”

Replica a venit de la ministrul rus de Externe. Oficialul de la Kremlin spune că detensionarea ar prespune ca Occidentul să nu mai livreze arme Ucrainei. Iar exercițiile comune ale militarilor din Ucraina şi din statele membre NATO să înceteze.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *