sâm. iul. 13th, 2024

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, atrage atenția asupra faptului că România nu ia destule măsuri diplomatice pentru a asigura securitatea în cazul unui conflict diplomatic. Acesta spune că președintele Klaus Iohannis este singurul lider din regiune care nu a avut o întâlnire cu Vladimir Putin. De altfel România a fost singura țară din regiune care nu a fost invitată la întâlnirea de la începutul acestei săptămâni cu Joe Biden.

Iohannis, singurul care nu s-a văzut cu Putin
Liderii Franței, Germaniei și Ucrainei au avut deja întâlniri cu președintele Federației Ruse în timp ce din partea României semnalele unei astfel de întâlniri nu se întrevăd, crede Diaconescu. Ar fi cu atât mai important un astfel de demers în contextul în care Rusia cere revenirea la granițele NATO dinainte de aderarea României și Vladimir Putin aduce în discuție scutul de la Deveselu periodic.

„Suntem într-un moment foarte grav vizavi de Rusia. Scutul anti rachetă este un proiect NATO, este asumat NATO, cu care România are parteneriat strategic din 2002. Iar când Putin a vorbit despre noi, țara noastră nu a avut absolut nici o reacție. De ce m-am referit la acest subiect? Pentru că astăzi, ambasadorul Rusiei în România a vorbit fără a avea steagul nostru în spate! Simbolistica are o anume semnificație în acest caz.

Pentru ruși, scutul de la Deveselu nu este un pericol acum, pentru că are scop defensiv, dar ce se va întâmplă atunci când el va fi folosit pur ofensiv, în cadrul unor escaladări militare. Care este politica externă a Românie? Putin a pus pe masa negocierii România și nu văd pe nimeni la discuții. Toți liderii de stat s-au întâlnit și discută. Inclusiv Ungaria a vorbit direct cu Putin. Dar se pare că, momentan, noi românii suntem ai nimănui.’, a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *