sâm. iul. 13th, 2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis că nu va lansa noi iniţiative militare în apropierea graniţelor Ucrainei în perioada următoare, ca etapă premergătoare spre o posibilă detensionare, a indicat o oficialitate franceză, transmite marţi Reuters.

Potrivit responsabilului francez citat, Putin a fost de acord şi ca trupele participante în februarie la un exerciţiu militar pe teritoriul belarus, în apropierea frontierei cu Ucraina, să fie retrase după încheierea acestor manevre, scrie Agerpres. 

Liderul rus nu a menţionat astfel de concesii atunci când s-a adresat presei luni seara, la finalul celor şase ore de discuţii avute cu preşedintele francez la Kremlin.

Agenţia Reuters precizează că nu a putut confirma din alte surse faptul că Rusia şi-ar fi luat astfel de angajamente.

Oficialitatea franceză a vorbit cu reporterii cu condiţia păstrării anonimatului.

Macron este liderul occidental de rangul cel mai înalt care s-a întâlnit cu Putin de când Rusia a început masarea de trupe la frontiera cu Ucraina. State occidentale afirmă că se tem că Rusia pregăteşte o invazie, în timp ce Moscova neagă o astfel de intenţie, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni militare, în formă neprecizată, dacă nu îi sunt satisfăcute o serie de cerinţe de securitate.

Potrivit sursei franceze, în timpul discuţiilor Macron a fost de acord cu ‘deschiderea unui dialog asupra unor probleme strategice’, însă nu există detalii despre ce ar putea implica acest dialog.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *