sâm. iul. 13th, 2024

50.000 de cutii cu Molnupiravir, prima pastilă pentru tratarea COVID, au ajuns în spitalele din România. Medicamentul a fost aprobat la finalul lunii noiembrie de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu SARS-CoV-2.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București, a declarat la Digi24 acest medicament nu trebuie considerat unul miraculos, dar scopul administrării lui – la pacienții cu risc, bolnavi sau cu boli cronice – este de a se reduce riscul formelor grave ale bolii.

„Până acum am folosit medicamente antivirale pe care le foloseam și înainte de pandemie, pentru alte boli. Acum avem date care ne arata eficacitatea acestui medicament, vrem să vedem cum vor primi acest medicament pacienții care nu au nevoie de oxigen și care cer ajutor medical în primele cinci zile de la debutul bolii.

Probabilitatea ca ei să facă complicații va fi mult mai mică.

Nu are importantă dacă pacientul este vaccinat sau nu atunci când se administrează acest medicament. Oricum, când cineva este vaccinat, probabilitatea de a face forme severe ale bolii scade”, a spus Adrian Marinescu.

Medicul a explicat care este procedura pentru ca pacienții să primească tratament cu Molnupiravir.

Pacientul vine la centrul de evaluare, i se fac analize de sânge și o radiografie pentru a se stabili forma de boală, dacă este una ușoară sau medie și dacă debutul a fost în ultimele 5 zile, i se dă acest medicament. Este important să se stabilească și dacă pacientul are indicații pentru acest medicament. Mulnopiravir se administrează pe cale orală.

Bolnavul poate fi monitorizat acasă de medicul de familie, a spus Marinescu.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *