sâm. iul. 13th, 2024

Apă, odihnă, oxigen şi, nu în ultimul rând, mâncare. Acestea sunt esenţiale pentru un creier sănătos, recomandă prof. univ. dr. Vlad Ciurea, renumit neurochirurg.

Este important ca mâncarea să fie cât mai proaspătă, mai sănătoasă, mai săracă în E-uri.

Un exemplu dat în acest sens de dr. Ciurea este E951, adică aspartamul, „un îndulcitor de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul”, dar care „suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”.

„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.

Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.

Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Ce este aspartamul sau E951
Aspartamul sau E 951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *