mie. iul. 24th, 2024

Deși un gram pare extrem de puțin, este totuși foarte mult  dacă ne gândim că această cantitate poate ucide chiar milioane de oameni. Doar un singur gram din această toxină poate să omoare milioane de oameni, iar 14 grame întreaga omenire.

Cea mai periculoasă substanță din lume. doar 15 grame pot omorî întreaga omenire

Cea mai toxică substanță din natură este toxina botulinică. Aceasta substanță provoacă botulismul, o boală letală pentru om și animale. Produsă de bacteria Clostridium botulinum, toxina botulinică este totodată o proteină și o neurotoxină.

Despre această substanță, oamenii de știință nu dau prea multe informații, în condițiile în care pentru a ucide un adult, este nevoie de  o cantitate de 0,000000002 grame din această toxină. Potrivit cercetătorilor, un gram de substanță poate omorî aproape 500.000.000 persoane, iar 14 grame de substanță sunt de ajuns pentru a ucide câteva miliarde de oameni, adică toată populația pământului. Curios este faptul că, această substanța poate avea același efect chiar dacă ar fi diluată în mii de litri de apă.

Nu există antidot pentru toxina botulinică

Toxina botulinică a fost descoperită prin prelucrarea excrementelor unui tânăr care suferea de botulism, o boala incubată la om prin ingestia de toxina botulinică. Substanța a primit indicativul H. Nici chiar în ziua de azi nu se cunoaște un antidot pentru toxina botulinică. Tocmai din această cauză oamenii de știință nu au dat detalii despre descoperirea toxinei cu pricina.

Sticlă cu otravă
Cea mai periculoasă toxină

Cum acționează toxina botulinică

Substanța acționează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi. A doua cea mai toxică substanță este toxina tetanică, produsă de Clostridium tetani.

Aceasta este o neurotoxină de tipul proteinelor. Din aceeași clasă, au mai fost descoperite pană acum și alte 8 tipuri de toxine, însă niciuna nu are puterea ucigătoare a acesteia.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *