mie. apr. 30th, 2025

Eurostat a publicat prima hartă a salariului minim în 2022. Deși în cifre absolute România e încă în urmă, în funcție de puterea de cumpărare o ducem ceva mai bine decât credeam.

Salariul minim din România a evoluat, încet dar sigur, în ultimele trei decenii, însă chiar și după atâta timp există o discrepanță foarte vizibilă între țările din zona în care ne găsim și noi și state aflate ceva mai în Occident.

Aceste diferențe au șanse foarte mari să nu fie rezolvate prea curând sau chiar niciodată, însă putem să sperăm în continuare că acest decalaj se va micșora, măcar, în următorii ani și în viitoarele decenii.

FANATIK a publicat aici o analiză detaliată referitoare la creșterea salariului minim din România între 1989 și 2021. Privind cele două grafice din articol, se văd cu oarecare ușurință efectele inflației galopante din anii ’90, dar și panta ceva mai lină dată de creșteri după denominare, într-un climat economic ceva mai stabil.

Puterea de cumpărare (echivalent în euro) a crescut și ea de-a lungul timpului. Dacă în 1999 porneam de la un salariu echivalent cu… 27 de euro, anul trecut românii au ajuns la un venit minim echivalent cu 472 de euro.

2022 a venit cu o nouă majorare a salariului minim, astfel că acesta a ajuns în prezent la 2.550 de lei brut. Creșterea este de 10,8% față de pragul anterior, iar conform datelor Eurostat, pare că se traduce într-un salariu de 515 euro.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *