sâm. iul. 13th, 2024

În România, în perioada comunistă, peste tot au fost construite mari structuri de apartamente în stil sovietic. Când construiau un bulevard maiestuos în orașul Alba Iulia, au observat că una dintre clădiri le stătea în cale. Chiar și așa greutatea de 7.600 de tone a blocului nu le-a stat în cale inginerilor, astfel că acesta a fost mutat. Află întreaga poveste a minunăției inginerești.

Întreaga operațiune a durat 5 ore și 40 de minute, iar cele 2 clădiri separate au fost îndepărtate pe un unghi înclinat de 33 de grade. Toate acestea au fost făcute cu locuitorii încă în interiorul clădirii. O femeie a decis să pună un pahar cu apă pe marginea balconului ei și nu a vărsat nicio picătură.

Ridicarea unei întregi structuri se face de obicei prin atașarea unui cadru temporar din oțel sub structură pentru a susține structura. O rețea de cricuri hidraulice este plasată sub cadru și controlată de un sistem unificat de cricuri, ridicând structura de pe fundație. O metodă mai veche, cu tehnologie scăzută, este utilizarea cricurilor de construcție numite cricuri cu șurub sau șuruburi care sunt rotite manual.

Cu ambele tipuri de sisteme de cric descrise aici, grinzile din lemn cu casete sunt stivuite în grămezi pentru a susține atât structura, cât și cricurile, pe măsură ce structura este ridicată în trepte. Odată ce structura este la o înălțime suficientă, un camion cu platformă sau cărucioare hidraulice sunt plasate sub cadrul de oțel pentru a sprijini deplasările către destinația finală. După mutare, structura este coborâtă inversând pașii tocmai aplicați.

Sistematizarea în România se referă la un program de urbanism realizat sub regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu. Ceaușescu a fost impresionat de mobilizarea ideologică și adularea în masă față de ideologia Juche din Coreea de Nord în timpul vizitei sale în Asia din 1971 și a început campania la scurt timp după aceea.

Sistemazirea din viziunea lui Ceaușescu

Începând cu 1974, sistematizarea a constat în mare parte în demolarea și reconstrucția satelor și orașelor existente, în întregime sau parțial, cu scopul declarat de a transforma România într-o „societate socialistă dezvoltată multilateral”. Fostului lider comunist îi plăcea să schimbe străzile.

El trecea literalmente pe lângă orașe, decidea ca această structură sau aceea să fie îndepărtată sau demolată (de exemplu, chiar nu-i plăceau bisericile). Cheltuiala de mutare a clădirii a fost mai ieftină decât demolarea și reconstrucția ei de la zero. Inginerii au decis să separe structura de 7.600 de tone în jumătate

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *