mie. iul. 24th, 2024

Primele măsuri de relaxare luate pentru români la începutul acestei luni au legătură cu persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului și cu lista zonelor și țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În ședința din 31 ianuarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat noi decizii, iar măsurile au intrat de astăzi în vigoare.

Noile măsuri sunt valabile de azi

Guvernul a confirmat încă din ultima zi a lunii ianuarie că noile măsuri vor intra în vigoare de astăzi în România. Așadar, perioada de carantină va fi scurtată la 5 zile pentru persoanele nevaccinate care ajung în țara noastră. De altfel, cel puțin pentru moment, lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat nu va mai fi publicată de autorități.

În România, în prezent, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu coronavirus este în creștere masivă după răspândirea tulpinii Omicron. Chiar și cu bilanțuri îngrijorătoare, autoritățile au decis că este nevoie de astfel de modificări. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, luni, 31 ianuarie 2022, autoritățile au conformat încă 20,131 de cazuri de persoane pozitive cu noul coronavirus. Cât despre decese, autoritățile au anunțat că au fost înregistrate 41 de decese ale unor pacienți aflați pe secțiile speciale din spitalele suport – Covid din România.

Conform deciziei CNSU, perioada de carantinare pentru cei nevaccinați va fi redusă la 5 zile, nu va mai exista o listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat și se modifică inclusiv perioada de izolare pentru persoanele care au contactat virusul. Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență au intrat astăzi în vigoare pentru toți cei care sunt nevaccinați și nici nu prezintă un test PCR negativ. Mai mult, CNSU a decis scurtarea perioadei de carantină la 5 zile pentru cei nevaccinați, în situația în care, până în prezent, persoanele care erau în această situație aveau obligația de a sta 10 zile în carantină.

Se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privindCOVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”, este prevăzut în textul H6 CNSU.

Decizia însă nu înseamnă și că persoanele care călătoresc în afara granițelor și care vor ajunge în România fără să prezinte un certificat care să ateste vaccinarea împotriva coronavirusului, dar și cei care nu vor prezenta un test PCR negativ, vor fi obligați să stea mai puțin în carantină, chiar și cea de cinci zile. Perioada s-a redus, însă doar la aceste cinci zile.

Mai mult, conform deciziei CNSU, s-a modificat și perioada de izolare pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. Românii imunizați împotriva virusului sunt obligați să se izoleze 7 zile, iar cei nevaccinați 10.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *