Dacă ești mama unui bebeluș sănătos, activ și fericit, probabil ai uitat ce înseamnă somn sănătos și cu siguranță știi ce înseamnă a sta pe calmante. Iar dacă abia te pregătești să devii mămică, atunci trebuie să știi aceste 20 de lucruri despre bebeluși.
1. BEBELUȘII SE NASC FĂRĂ ROTULE
Rotula e osul rotund, în formă de disc, situat pe genunchi. De fapt, bebelușii au rotule, dar structura lor tisulară este cartilaginoasă. Iar aceste cartilaje nu se dezvoltă până la vârsta de șase luni. De aceea, majoritatea bebelușilor se târăsc pe mâini și nu în patru lăbuțe.
2. BEBELUȘII NĂSCUȚI ÎN LUNA MAI SUNT CEI MAI GREI
3. NOU-NĂSCUȚII NU PLÂNG
Bebelușii țipă doar pentru a le spune adulților de ce au nevoie. Dar ei nu plâng, pentru că nici măcar nu au lacrimi. Canalele lacrimale se dezvoltă abia în a patra săptămână după naștere.
4. BEBELUȘII AU 300 DE OASE
Greu de crezut, dar bebelușii au aproximativ 300 de oase, care cresc și își schimbă forma zilnic. De exemplu, craniul unui bebeluș este format din mai multe oase care oferă un plus de mobilitate și ajută copilul să se deplaseze prin canalul de naștere. Treptat, oasele se unesc și rămân doar 206.
5. ȘI BEBELUȘII AU ALUNIȚE
Aproximativ 80% dintre bebeluși se nasc cu alunițe. Ele pot avea forme și culori diferite. Unele pete sunt vizibile imediat după naștere, altele apar la câteva zile sau săptămâni după.
6. NOU-NĂSCUȚII AUD, MIROS ȘI VĂD LA FEL DE BINE CA NOI
O singură silabă este suficientă pentru ca un copil să-și recunoască mama după voce. De asemenea, este surprinzător faptul că nou-născuții pot distinge vocea mamei lor la naștere, iar acesta este singurul sunet pe care îl pot recunoaște.
7. ȘI BEBELUȘILOR LE CADE PĂRUL
8. BEBELUȘII AU MULTE REFLEXE
Toate sunt necesare pentru a ajuta copilul să se adapteze după naștere. El nu știe încă să meargă, dar se naște cu știința cum să o facă. Nimeni nu l-a învățat să cadă, dar cade de fiecare dată corect.
9. BEBELUȘII DORM CA PISICII
În primele luni de viață, un bebeluș doarme la fel de mult ca un pisic – până la 20 de ore pe zi, cu pauze mici pentru a-și potoli foamea. Treptat, au nevoie de tot mai puțin somn.
10. BEBELUȘUL POATE AFECTA RITMUL CARDIAC AL MAMEI
Savanții israelieni au descoperit că atunci când mama și nou-născutul se uită unul în ochii altuia, ritmul cardiac al lor se potrivește secundă în secundă. Inima unui copil bate de aproximativ 180 de ori pe minut la naștere, apoi în câteva ore ritmul scade la 140. Într-un an scade la 115 bătăi pe minut, iar la maturitate, ritmul cardiac este de 70-80 de bătăi pe minut.
11. BEBELUȘII SIMT GUSTUL MAI BINE
Bebelușii au de trei ori mai multe papile gustative decât adulții. Fătul este capabil să simtă gustul deja în al treilea trimestru. De aceea femeile însărcinate sunt încurajate să încerce diferite tipuri de alimente în această perioadă.
12. BEBELUȘUL ȘTIE CE MUZICĂ ÎI PLACE MAMEI
13. BEBELUȘII RÂD DE 300 DE ORI PE ZI
În medie, copiii râd de 300 de ori pe zi, în timp ce adulții o fac de 5 ori mai puțin. Trebuie să învățăm de la bebeluși ce înseamnă pofta de viață.
14. BEBELUȘII PLÂNG CU ACCENT
Un grup de cercetători de la Universitatea din Würzburg au descoperit că bebelușii preiau specificul limbii de la mamă în ultimele trei luni de sarcină. Iar trăsăturile limbii materne se reflectă chiar și în țipetele bebelușului după naștere. Adică, bebelușii germani țipă diferit de cei francezi, iar cei francezi diferit de români.
15. BEBELUȘILOR LE CREȘTE PĂRUL PÂNĂ A SE NAȘTE
Firele de păr încep să se dezvolte în a patra lună de sarcină. Și se răspândesc pe tot corpul în decurs de o lună. Aceste fire de păr se numesc lanugo. Ele cad înainte de a se naște copilul și sunt eliminate odată cu lichidul amniotic.
16. BEBELUȘII POT ÎNGHIȚI ȘI RESPIRA ÎN ACELAȘI TIMP
Ai observat că un bebe poate bea conținutul unei sticle fără oprire? Acest lucru se datorează faptului că bebelușii pot înghiți și respira în același timp. Această caracteristică a laringelui persistă timp de aproximativ șapte luni.
17. BEBELUȘII PREFERĂ VOCEA FEMININĂ
Bebelușii sunt mai sensibili la vocile subțiri. Din această cauză, în mod involuntar, bărbații vorbesc cu ei cu o voce mai moale, copilărească. Copiii sunt mai predispuși să răspundă unui om dacă acesta vorbește cu o voce mai înaltă decât de obicei.
18. CULOAREA OCHILOR SE SCHIMBĂ ÎN TIMP
Majoritatea bebelușilor se nasc cu ochi albaștri. Pigmentul care determină culoarea ochilor se formează puțin mai târziu. Dar dacă ambii părinți au ochi albaștri, copilul va avea și el această culoare a ochilor.
19. COPILUL SEAMĂNĂ CU AMBII PĂRINȚI
La începutul anilor ’90, în unele țări au fost efectuate studii care au arătat că la naștere, copiii semănau mai mult cu tații lor. Dar cercetările moderne arată că bebelușii tind să semene cu ambii părinți.
20. GREUTATEA NOU-NĂSCUTULUI SE TRIPLEAZĂ ÎN PRIMUL AN
Iar de la naștere până la vârstă de doi ani, greutatea crește de patru ori. Desigur, cu vârsta, bebelușul nu se va mai îngrășa într-un asemenea ritm, altfel până la vârsta de cinci ani ar fi cântărit mai mult de 400 kg.
sursa aici