lun. ian. 20th, 2025

Tensiunile recente dintre Rusia și Ucraina, precum și dintre ruși și Occident, amenință alimentarea cu gaz a Europei. România ar putea avea, de asemenea, probleme. Potrivit unui scenariu mai puțin optimist, oprirea livrărilor din partea Gazprom, ar aduce probleme inclusiv pentru țara noastră.

Cum ar fi afectată România de oprirea alimentării cu gaz a Europei

Țara noastră ar putea avea de suferit dacă alimentarea cu gaz a Europei ar fi întreruptă. Având în vedere că producția internă și depozitele sunt pe jumătate pline, gazul ar putea să ne ajungă doar să trecem de această iarnă, dacă vremea nu se schimbă. În cazul în care gerul s-ar instala, un plan de urgență ar fi pus la punct, astfel că marii consumatori ar fi deconectați, pentru ca gazul să ajungă pentru instituțiile esențiale și populație. Consumul actual al României ajunge la peste 50 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, potrivit datelor oferite de Transgaz.

Mare parte din această cantitate este asigurată de producția internă și de rezervele din depozite, iar un sfert provine de la ruși. Spre deosebire de anul trecut, când gazul rusesc ajungea pe la Negru Vodă, prin Turkstream 2, din luna ianuarie traseul s-a schimbat prin Ucraina, fără vreun motiv oficial. De asemenea, cantitățile livrate sunt cu mult reduse, la mai puțin de un sfert față de capacitate. Spre deosebire de iarna trecută, iarna blândă de anul acesta a făcut ca depozitele de gaz să fie aproape pe jumătate pline, la fel ca în cazul altor state europene.

„În momentul de față, la consumul acesta nu vedem absolut niciun fel de pericol de a rămâne fără gaze naturale în depozite, având în vedere că extragem 19 milioane de mc, iar capacitatea maximă de extracție pe zi poate să sară de 24 de milioane, deci dacă e nevoie putem să extragem și mai mult”, a precizat George Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei, citat de stirileprotv.ro.

Ce s-ar întâmpla în cazul în care conflictul Rusia – Ucraina ia amploare
În situația în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina vor escalada, scenariul ar putea să se transforme în unul pesimist. Conform unor discuții de la nivel înalt, reprezentanții SUA și UE au luat în considerare posibilitatea întreruperii alimentării cu gaze rusești în cazul conflictului ruso-ucrainean. Totuși, România ar putea să traverseze cu bine iarna, chiar și fără importul de gaze rusești, însă doar cu ajutorul temperaturilor bune, susțin specialiștii în energie. În caz contrar, vor fi aplicate măsuri de criză.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *