mie. ian. 26th, 2022

Rusia a ridicat puternic miza unei confruntări cu Occidentul în legătură cu Ucraina, un diplomat de rang înalt afirmând că nu ar exclude o prezență militară rusă în Cuba și Venezuela dacă tensiunile cu Statele Unite vor escalada, potrivit AP.

Ministrul adjunct de Externe Serghei Ryabkov, care a condus delegația rusă la discuțiile de luni cu Statele Unite de la Geneva, a declarat că nu ar confirma și nici nu ar exclude posibilitatea ca Rusia să trimită mijloace militare în Cuba și Venezuela.

Negocierile de la Geneva și reuniunea NATO-Rusia de miercuri de la Viena nu au reușit să reducă decalajul privind cererile de securitate ale Moscovei, pe fondul acumulării de trupe rusești în apropierea Ucrainei. În timp ce Moscova a cerut oprirea extinderii NATO, Washingtonul și aliații săi le-au respins ferm, considerându-le un nonstarter.

Rusia ar putea bloca viitoarele discuții cu SUA și NATO

Într-un interviu acordat RTVI TV, Ryabkov a precizat că „totul depinde de acțiunea omologilor noștri americani”, adăugând că președintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia ar putea lua măsuri tehnico-militare dacă SUA provoacă Moscova și intensifică presiunea militară asupra ei.

Ryabkov a declarat că refuzul SUA și al NATO de a lua în considerare cererea-cheie a Rusiei de a oferi garanții împotriva extinderii alianței în Ucraina și în alte țări ex-sovietice ar putea bloca continuarea discuțiilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat „unele elemente pozitive și nuanțe” în timpul discuțiilor, dar le-a descris ca fiind „nereușite” din cauza dezacordurilor puternice privind cererile cheie ale Rusiei.

Discuțiile au fost inițiate pentru a primi răspunsuri specifice la problemele principale concrete care au fost ridicate, iar dezacordurile au rămas asupra acestor probleme principale, ceea ce este rău”, a declarat el într-o teleconferință cu reporterii.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.