vin. ian. 21st, 2022

O serie de noi studii confirmă un avantaj al variantei Omicron: chiar dacă numărul cazurilor crește de la o zi la alta, cazurile severe și spitalizările nu au crescut în ritmul pe care îl avea varianta Delta. Aceste date, spun unii oameni de știință, indică faptul că asistăm la un nou capitol, mai puțin îngrijorător, al pandemiei.

Virusul va fi mereu cu noi

Varianta Omicron a fost descoperită în Africa de Sud, la finele anului trecut, iar experții avertizează că mai e destul timp pentru ca situația să se schimbe. Datele de săptămâna trecută sugerează totuși că o combinație de imunitate larg răspândită și numeroase mutații au dus la un virus care provoacă o boală mult mai puțin severă, decât variantele anterioare.

”Acum suntem într-o fază total diferită”, susține Monica Gandhi, imunolog la Universitatea din California, San Francisco. „Virusul va fi mereu cu noi, dar sper că această variantă va genera atât de multă imunitate încât va potoli pandemia”, spune ea, potrivit Fortune.

Ar putea fi începutul sfârșitului pandemiei

Gandhi consideră că, deși numărul cazurilor ar putea atinge noi recorduri, speră că o combinație între Omicron, transmisibilitate ridicată și infecție ușoară ar putea semnala începutul sfârșitului pandemiei. Ea a indicat un studiu efectuat din Hong Kong, care a arătat că pacienții vaccinați infectați cu Omicron au generat răspunsuri imune puternice și împotriva altor versiuni ale virusului. „Sper că această variantă creează o imunitate profundă în populație”, a spus ea. „Sperăm că va pune capăt pandemiei”

Un studiu din Africa de Sud a constatat că pacienții internați în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei, dominat de Omicron, aveau cu 73% mai puține șanse de a suferi o formă severă a bolii, decât pacienții internați în timpul celui de-al treilea val, dominat de Delta. „Datele sunt destul de solide acum, când spitalizările și cazurile sunt decuplate”, a declarat Wendy Burgers, imunolog la Universitatea din Cape Town.

Totul a pornit de la numărul mare de mutații ale variantei

Inițial, temerile oamenilor de știință privind varianta Omicron au pornit de la numărul mare de mutații ale variantei, dintre care multe se află pe proteina Spike. Aceste mutații, au sugerat datele timpurii, au permis virusului să infecteze cu ușurință nu numai persoanele nevaccinate, ci și să evite protecția anticorpilor dată fie de infecțiile anterioare, fie de vaccinuri. Dar întrebarea pe care mulți și-au pus-o a fost ce va face Omicron odată ce va pătrunde peste acele prime linii de apărare.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *