mar. ian. 18th, 2022

Un tânăr din Iași a vrut să-și cunoască originile strămoșești, așa că s-a apucat de o documentare minuțioasă privind arborele său genealogic, care a durat patru ani. Însă, așteptarea a meritat, deoarece bărbatul a aflat un detaliu cu totul neașteptat despre familia sa. Este rudă cu un mare domnitor român.

Un IT-ist din Iaşi şi-a făcut arborele genealogic până la anul 1260

Cu intenția de a-şi afla originile strămoșești, un programator din Iaşi şi-a făcut arborele genealogic ce a scos la lumină un detaliu foarte interesant despre familia sa. A străbătut cimitire și a răsfoit zeci de documente din arhive, până la anul 1260. De la străbunici a ajuns la rude care au trăit acum 762 de ani. Așa a aflat că este rudă cu Ştefan cel Mare. Demersul său inedit a durat patru ani, dar asta nu mai contează după ce a descoperit că se înrudește cu domnitorul moldovean.

În patru ani, Daniel Cantoreanu, în vârstă de 32 de ani, a reuşit să creeze arborele genealogic al familiei sale până în anul 1260. De la străbunici, programatorul din Iași şi-a continuat munca de cercetare, care a inclus şi multă deplasare pe teren, cu vizite în vechile cimitire românești, şi răsfoirea unor documente din arhive. Până în prezent, arborele genealogic al familiei lui Daniel Cantoreanu cuprinde nu mai puțin de 5.000 de persoane!

„Am început cu pași mici, cu diverse povești care tot apăreau la diferite mese în familie şi am ajuns să umblu prin cimitire uitate de oameni şi să caut în arhivele naţionale diferite documente. Şi am ajuns la un arbore genealogic de 5.000 de persoane. E important de ştiut că oricine poate face asta, este dreptul nostru”, a declarat Daniel Cantoreanu, pentru Adevărul.

Deși rezultatul a fost peste așteptări, tânărul a afirmat că documentarea sa a avut și provocări. Daniel Cantoreanu a explicat că s-a lovit de reticenţa oamenilor, deoarece unii îşi imaginau că el caută moştenire. În realitate, a vrut doar să-şi afle trecutul şi istoria.
„Toţi mă întrebau: ‘Ce faci tu cu informaţiile astea?’. Credeau că mă ajută la vreo moştenire. Multă lume asociază cercetarea genealogică cu luarea unei moşteniri. Le spuneam că nu caut averi”, a dezvăluit IT-istul din Iași.

Detalii surprinzătoare despre familia sa
A avut parte de câteva surprize, însă, în ceea ce priveşte familia din care provine. Căutând anumite detalii despre strămoşii de pe linia maramureşeană a familiei, Daniel a descoperit că este rudă cu Ştefan cel Mare.
„Am descoperit strămoşii de pe linia maramureşeană a familiei. Sunt descendenţi din voievozii Ţării Maramureşului. O să numesc câţiva: Ştefan I, Ştefan al II-lea, Voievodul Maramureşului, Iuga, care şi el a fost voievod al Ţării Maramureşului, adică fratele lui Bogdan I Descălecătorul. Deci, oarecum, am răspuns unor prieteni care spuneau în joacă: ‘Te pomeneşti că eşti rudă cu Ştefan cel Mare’. Da, acum le pot răspunde. Sunt rudă cu Ştefan cel Mare”, a mai spus bărbatul.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *