mie. ian. 26th, 2022

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia nu are unde să se retragă într-o confruntare cu Statele Unite din cauza Ucrainei și va fi forțată să adopte un răspuns dur dacă Occidentul nu renunță la „linia agresivă”.

Putin a adresat remarcile oficialilor militari în timp ce Rusia făcea presiuni pentru un răspuns urgent al SUA și NATO la propunerile pe care le-a făcut săptămâna trecută pentru un set obligatoriu de garanții de securitate din partea Occidentului.

Putin nu a precizat natura acestor măsuri, dar formularea sa a oglindit-o pe cea folosită anterior de ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, care a avertizat că Rusia ar putea redistribui rachete nucleare cu rază intermediară în Europa ca răspuns la ceea ce consideră că intenționează să facă NATO.

Rusia respinge acuzațiile ucrainene și americane că ar putea pregăti o invazie a Ucrainei încă de luna viitoare cu zecile de mii de trupe masate în apropierea graniței.

Acesta spune că are nevoie de angajamente din partea Occidentului – inclusiv o promisiune de a nu desfășura activități militare NATO în Europa de Est – pentru că securitatea sa este amenințată de legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu Alianța Occidentală și de posibilitatea ca rachetele NATO să fie dislocate împotriva acesteia pe teritoriul ucrainean.

Președintele ucrainean Volodymr Zelenski a declarat vineri că este gata să se întâlnească cu Rusia pentru „discuții directe, tête-à-tête, nu ne deranjează în ce format”. Dar Moscova a spus în repetate rânduri că nu vede rostul unei astfel de întâlniri fără claritate cu privire la ordinea de zi.

Într-o declarație a Kremlinului, Putin a subliniat, într-o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, că reunirea din nou a grupului de patru puteri din Normandia – care reunește liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei – ar necesita pași concreti din partea Kievului pentru implementarea acordurilor de pace existente. Ucraina spune că Rusia și împuterniciții săi refuză să se implice.

Cu puterile occidentale dornice să arate Rusiei că sunt solidare în sprijinul lor pentru Ucraina și NATO, noul cancelar al Germaniei Olaf Scholz a vorbit și el la telefon cu Putin.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a exclus marți o întâlnire personală între Biden și Putin pentru moment. „Cred că trebuie să vedem dacă, în primă instanță, există vreun progres din punct de vedere diplomatic”, a spus Blinken într-un briefing, când a fost întrebat dacă s-ar putea organiza un summit pentru a încerca să atenueze tensiunile.

Karen Donfried, principalul diplomat al Departamentului de Stat al SUA pentru Europa, a declarat într-un briefing cu reporterii că Washingtonul este pregătit să se angajeze cu Moscova prin trei canale – bilateral, prin Consiliul NATO-Rusia care s-a reunit ultima dată în 2019 și la Organizația pentru Securitate și Cooperarea în Europa.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.