sâm. mart. 2nd, 2024

Administrația Biden se confruntă cu un termen limită (miercuri) pentru a elibera public o tranșă de documente secrete despre care unii istorici – și teoreticieni ai conspirației – speră că ar putea face lumină asupra asasinarii din 1963 a președintelui John F. Kennedy.

Se așteaptă ca desecretizarea documentelor să prelungească dezbaterea acerbă dintre guvernul federal și cercetătorii JFK, care au susținut că CIA, FBI și alte agenții de securitate națională au refuzat continuu o eliberare mandatată de Congres.

Zeci de mii de înregistrări legate de asasinat, care au fost colectate de un comitet de revizuire înființat de Congres în 1992, rămân fie parțial redactate, fie complet ascunse, iar numărul documentelor care urmează să fie eliberate miercuri este de așteptat să fie mic.

Cercetătorii care s-au ocupat de asasinarea lui JFK spun că nu se așteaptă ca lansarea să includă o noutăți extraordinare care ar schimba în mod substanțial înțelegerea publică a circumstanțelor din jurul morții lui Kennedy – nici, susțin istoricii, nu există probabil în altă parte.

Dar pentru mulți parlamentari și susținători ai transparenței, eliberarea documentelor înseamnă restabilirea încrederii în funcționarea guvernului.

Lee Harvey Oswald a acționat singur?

Sondajele publice au arătat de mult timp că majoritatea americanilor nu cred în constatarea oficială a Comisiei Warren conform căreia Kennedy a fost ucis de un singur bărbat, Lee Harvey Oswald, care acționează singur.

„Pentru că a durat atât de mult ca guvernul să scoată aceste înregistrări, indiferent de ce ar conține ele, nimeni nu va crede că este adevărul”, a spus un oficial.

În octombrie, președintele Joe Biden a amânat o eliberare programată pentru a „proteja împotriva vătămării identificabile aduse apărării militare, operațiunilor de informații, aplicării legii sau conducerii relațiilor externe, care este atât de gravă încât depășește interesul public în dezvăluirea imediată”.

El a stabilit două termene: miercuri, pentru orice documente pe care agențiile de securitate națională nu le-au propus să fie reținute, și 15 decembrie 2022, pentru a permite ca documentele rămase să fie supuse unei examinări riguroase de securitate și apoi să fie eliberate.

Agențiile care doresc să rețină în continuare anumite documente după decembrie 2022 trebuie să furnizeze Casei Albe „un index neclasificat care identifică pentru fiecare astfel de înregistrare motivele pentru care agenția propune amânarea continuă a informațiilor”, potrivit lui Biden. Acest ordin a dictat ca aceste indexuri să fie făcute publice împreună cu documentele rămase în 2022.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *