vin. ian. 21st, 2022

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit, duminică seară, despre efectele nefaste pe care tulpina Omicron le poate produce atât în România, cât și în lume. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, această nouă tulpină este extrem de transmisibilă, astfel că, în scurt timp, această variantă poate deveni dominantă. Pentru a combate posibile noi valuri al pandemiei, dar și o explozie a deceselor, medicul recomandă vaccinarea anti-Covid-19.

“Persoanele trecute prin boală sau vaccinate pot răspândi virusul”
Valeriu Gheorghiță susține că, în viitor, tulpina Omicron va deveni dominantă, iar singura cale de a evita dezvoltarea unor forme grave a bolii este vaccinarea anti-Covid-19. Momentan, nu se știe exact dacă anumite mutații ale tulpinii evită răspunsul imunitar oferit de vaccin, însă este cert că reprezintă cea mai sigură cale pentru a împiedica formele grave.

De asemenea, în urma analizei cazurilor deja existente, s-a constatat că o mar eparte din persoanele vaccinate s-au infectat cu această nouă tulpină, dar din fericire, acestea au fost asimptomatice sau au avut forme ușoare.

„Omicron este cea mai adaptată variantă care există și are peste 30 de mutații. Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocolește sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu știm acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta.

În Africa de Sud, Omicron a generat o creștere exponențială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare față de formele severe de boală.

Și persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *