sâm. mai 18th, 2024
  • Valeriu Gheorghiță: Nu este exclus ca în lunile următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital
  • În România nu sunt în acest moment discuții ca doza 3 să devină obligatorie

Valeriu Gheorghiță a explicat marți seara la postul public de ce românii rămân fără certificatul digital de vaccinare în iunie 2022 și a precizat că în acest moment nu sunt discuții în România ca doza 3 de vaccin anti-COVID să devină obligatorie.

„În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.

Șeful campaniei de vaccinare nu a exclus ca în perioada următoare certificatul digital să fie redefinit, și a dat exemplul tărilor mai dezvoltate.

Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că  nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *