mie. ian. 26th, 2022

Atunci când vine vorba de mâncare, oamenii sunt dispuși să plătească mulți bani. Pentru cei care nu știu, există un aliment în lume care costă cât o garsonieră. Este vorba despre șofran, o mirodenie originară din Orientul Mijlociu. Un kilogram de şofran, supranumit ‘aurul roșu’, poate ajunge și la 28.000 de euro.

Alimentul care a înnebunit întreaga planetă

Șofranul, un condiment cu aromă deosebită, reprezintă o idee de afacere de mare succes. Condimentul care a înnebunit întreaga planetă are o aromă distinctă, culoarea luminoasă, dar și un preț destul de piperat. Doar o jumătate de gram de șofran poate costa aproximativ 3.000 de dolari. Șofranul cel mai bun este Sargolul Iranian, Coup Spaniol și Stigmata Grecesc.

Dar de ce costă atât de mult un simplu condiment? Procesul de creștere al șofranului este unul destul de costisitor. În plus, o mică parte din floarea de șofran, mai exact partea superioară a pistilului unei flori, se folosește pentru realizare condimentului.

Motivul pentru care este atât de scump

Drept urmare, este nevoie de 75.000 de flori de şofran pentru a realiza 0,5 g de mirodenie. În plus, recoltarea şi uscarea florii sunt extrem de meticuloase, fiind realizate manual.

Condimentul este originar din Orientul Mijlociu și mai este denumit și aurul roșu. Pentru 100 de grame, oamenii plătesc în jur de 100 și 400 de dolari. Șofranul trebuie păstrat departe de lumină și temperaturi extreme.

Șofranul crește doar în anumite condiții și înfloreşte doar într-o anumită săptămână a anului. Acest condiment are și anumite beneficii asupra sănătății: poate reduce kilogramele în plus, să îmbunătățească starea unei persoane, să trateze insomniile, convulsiile, răcelile și inflamațiile. Documentele vechi de pe vremea lui Hipocrate arată că în urmă cu 4000 de ani, șofranul nu era folosit doar în gastronomie, ci și în tratarea unor afecțiuni.

Prețurile alimentelor au crescut enorm

Prețurile alimentelor au ajuns în septembrie la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, în urma unor creșteri ale costurilor ce au fost înregistrate în prima lună de toamnă. Iată ce produse s-au scumpit cel mai mult.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publică în fiecare lună un index al modificărilor de prețuri înregistrate la un coș de cumpărături din care fac parte alimente de bază: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Potrivit FAO, acest indice a crescut în septembrie pentru a doua lună consecutiv și a ajuns la 130 de puncte, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Indicele este cu 1,2% mai mare decât cel înregistrat în august și cu 32,8% față de cel din luna septembrie a anului trecut.

Scumpirile din ultima lună au fost cauzate mai ales de creșterea cu 2% a prețurilor la cereale, în contextul unei recolte mai mici și a cererii mari venite din China. În această categorie de produse, grâul a fost cel ce s-a scumpit cel mai tare – cu 4% față de luna august și 41% comparativ cu luna septembrie 2020, din cauza unor disponibilităţi limitate la export.

“În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a explicat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.