lun. aug. 8th, 2022

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul, inițiată de PSD și promulgată de președintele Iohannis, va avea efecte majore asupra dosarelor penale fără un verdict definitiv, aflate în curs de anchetă sau judecată, au explicat G4media.ro mai mulți magistrați și avocați.

Astfel, mii de dosare ar putea fi închise, dacă inculpații decid să achite prejudiciul integral, caz în care nu mai riscă închisoarea, după cum prevede legea fostului deputat PSD, Cătălin Rădulescu zis Mitralieră.

Este vorba de legea nr. 55 din 31 martie 2021 de modificare a legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, adoptată în ultimele zile ale fostului Parlamentul controlat de PSD și promulgată de președintele Iohannis pe data de 1 aprilie, deși șeful statului o putea retrimite la Parlament.

Efectele legii lui Mitralieră

Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

Care sunt pedepsele cu închisoarea pentru evaziune

De notat că, potivit legii 241/2005, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 7 la 13 ani, iar evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, cu detenție de la 9 la 15 ani. Vezi aici la articolul 9.

Legea lui Mitralieră a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, deși acesta avea posibilitatea să o retrimită Parlamentului spre re-examinare, și a fost publicată în Monitorul oficial pe 1 aprilie 2021. Vezi legea aici.

De ce e nocivă legea

Chiar dacă în aparență pare benefică, în sensul că poate părea că încurajează recuperarea prejudiciilor, legea este profund nocivă, o invitație la evaziune fiscală, un fel de dezincriminare mascată, au explicat magistrații consultați de G4media.ro.

Este ca și când ai lua un credit de la stat cu dobândă de 20 la sută pe o perioadă de câțiva ani, au explicat procurorii Asociației Mișcarea de Apărare a Statutului Procurorilor (AMASP).

După o perioadă de timp în care contribuabilul a putut sustrage sumele datorate bugetului de stat, în cazul în care există o sesizare a autorităților judiciare, instrumentarea unui dosar penal (poliție și parchet) durează între 1 și 3 ani, în funcție de dificultate, de probatoriu, de valoarea produsului infracțional. Aceeași durată există și la instanța de fond, apoi o altă perioadă în apel.

Printr-un simplu calcul matematic, având în vedere că dobânda medie pentru credite acordate persoanelor juridice este de 10% anual, este evident că persoana care este dispusă să încalce normele de drept penal material, va fi mai degrabă tentată să își asume riscul de a fi obligat peste 7 ani de la comiterea faptei să plătească taxele și impozitele sustrase, în cazul în care este prins de autorități, cu o dobândă globală de 20% și fără a risca să i se aplice o pedeapsă”, au explicat procurorii AMASP. Vezi comunicatul lor în întregime aici.

De exemplu, dacă a făcut o evaziune de 10 milioane de euro în 2008 și l-am prins în 2015, între timp, a investit banii, cei 10 milioane de euro, și i-a înzecit. Îi convine în 2015 să dea 10 milioane de euro plus 20 %, adică 12 milioane de euro și să scape de închisoare, chiar și de o amendă penală”, a declarat pentru G4media.ro procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, membru AMASP.

De ce Iohannis a promulgat legea

Întrebat de jurnalistul G4media.ro, Dan Tăpălagă, de ce a promulgat legea, președintele Klaus Iohannis <<a oferit pe post de explicații un neadevăr cam grosolan: ”În momentul respectiv, ciclul se încheiase”.

Adevărul este că ”ciclul” nu se încheiase câtuși de puțin. Legea, inițiată de fostul deputat Cătălin Rădulescu, omul lui Dragnea, fusese votată în ultimele zile ale fostului Parlament, controlat de PSD. Trecuse într-adevăr de controlul Curții Constituționale, dar asta nu-l împiedica pe șeful statului ca, odată ajunsă pe masa lui, să întoarcă legea în noul Parlament și să ceară noii majorități PNL USR PLUS UDMR revizuirea legii”, după cum a explicat aicijurnalistul G4media.ro Dan Tăpălagă.

Președintele a declarat că ”acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze fără probleme o îmbunătățire a aceste legi și cu bucurie voi semna și o lege care corectează eventualele erori”.

E lege penală mai favorabilă

Problema este că legea este în vigoare de o lună de zile, timp în care a produs deja efecte care nu mai pot fi reparate. În penal se aplică legea mai favorabilă și chiar dacă legea ar fi stat o singură zi în vigoare, nu o lună, inculpații care au comis actele de evaziune acum un an, doi, trei sau patru ani, care nu au încă o sentință definitivă, vor beneficia de legea mai favorabilă, după cum au explicat pentru G4Media.ro procurorii AMASP.

Legea 55/2021 (a fostului deputat PSD Cătălin Rădulescu zis Militarlieră – n.r.) a intrat în vigoare, fiind promulgată și publicată în Monitorul oficial, prin urmare, chiar dacă va fi abrogrată prin altă lege, fiind lege penală mai favorabilă, își produce efectele pentru trecut, pentru toate dosarele de evaziune care nu au un verdict definitiv în instanță.

Noua lege, posibilă, de abrogare a legii lui Rădulescu va avea efecte doar pentru infracțiunile de evaziune comise din ziua intrării în vigoare a legii de abrogare. Cu alte cuvinte, vom reveni la ce era înainte de legea lui Rădulescu abia după intrarea în vigoare a legii de abrogare și doar pentru infracțiunile de evaziune comise de la data intrării în vigoare a legii de abrogare”, a explicat pentru G4media.ro procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, membru AMASP.

mai multe aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.