lun. aug. 8th, 2022

Mai sunt trei zile până când vom putea descarca certificatul digital pentru călătorii în străinătate. De la 1 iulie, vom găsi documentul pe platforma certificat-covid.gov.ro.

Autoritățile spun că au pus la punct ultimele detalii, iar în ședința de Guvern de marți va fi adoptată și Ordonanța de Urgență cu toate reglementările. Pentru cei vaccinați, certificatul va fi valabil un an de zile.

Certificat-covid.gov.ro este platforma operaționalizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale de unde începând de joi – 1 iulie, vom putea obține certificatul digital pentru călătorii în străinătate.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: ”Dacă persoana a trecut prin boală, valabilitatea certificatului este 180 de zile de la data primului test covid pozitiv înregistrat în coronaforms, dacă vorbim de vaccinare valabilitatea este până în iunie 2022 pentru o persoană cu schemă completă de vaccinare”.

În cazul celor cu teste, documentul este valabil 24 de ore pentru testul antigen și 72 de ore pentru PCR.

Andrei Baciu: ”Vor putea intra pe platformă, își fac un cont, primesc un link pe adresa de email de unde vor putea accesa acest certificate. Datele nu vor fi transmise în nicio altă parte, rămân unde au fost emise, aceste lucruri sunt menționate foarte clar și în regulamentul european”.

Și asta pentru că în punctele de trecere a frontierei va fi verificat codul QR care este înscris pe document, fie că este în format electronic, fie pe hârtie.

Certificatele digitale pot fi eliberate în câteva minute după ce se completează datele. Însă, pentru a fi siguri că nu întâmpinați probleme, recomandarea autorităților este să îl solicitați înainte cu 5 zile mai devreme în cazul celor vaccinați ori care au trecut prin boală. Sau cu 12, respectiv 48 de ore dacă faceți teste înainte de a pleca din țară.

În cazul copiilor, părinții sau reprezentantul legal sunt cei care vor solicita eliberarea certificatului digital.

Timp de 6 săptămâni certificatul digital va putea fi folosit în paralel cu celelalte documente care atestă situația medicală a celui care călătorește.

Ce spune ministrul Sănătății

Ioana Mihăilă a explicat într-o conferință de presă că valabilitatea certificatului va fi stabilită în funcție de situația în care se află persoana respectivă.

”Este în funcție de situația în care ne aflăm. De exemplu, pentru o persoană testată, valabilitatea certificatului este de 24 de ore dacă vorbim de un test antigen rapid și, respectiv, de 72 de ore dacă vorbim de un test PCR. Dacă este vorba de situația în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test Covid pozitiv înregistrat în corona force. Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iunie 2022 pentru o persoană vaccinată cu schema completă de vaccinare.” – a declarat ministrul Sănătății.

Citiți și: Cum funcționează pașaportul de vaccinare de care vom avea nevoie pentru a călători fără restricții de la 1 iulie

În urmă cu câteva zile, premierul Florin Cîțu a declarat că certificatul verde digital pentru COVID va fi operaţional de la 1 iulie.

Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că aceste certificate ”verzi” Covid-19 vor putea fi descărcate de pe un site special creat, care va fi disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro.

”În cazul în care persoana solicită eliberarea certificatului doar în format letric, acesta se poate adresa medicului de familie sau la sediul direcției de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București.” – se arată în proiectul de OUG.

De asemenea, va exista o aplicație mobilă, ”CoronaScan” pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, prin scanarea codului QR de pe certificat.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.