joi. sept. 23rd, 2021

35 de pescari din Yemen, una dintre ele mai sărace țări din lume, au dat peste o comoară uriașă într-o zi de lucru care părea normală.

Bărbații au găsit în luna februarie, în Golful Aden, carcasa unui cașalot mort, care conținea o cantitate uriașă de ambră cenușie, în valoare de 1,5 milioane de dolari, transmite BBC.

Ambra cenușie este o substanță rară, „fabricată” în intestinul caşaloţilor. Este unul dintre cele unul dintre cele mai scumpe ingrediente folosite în parfumerie, fiind utilizată ca fixator al mirosului în parfumurile de lux.

Descoperirea a însemnat pentru ei o reușită extraordinară, care le-a schimbat viața. Au împărțit profitul în mod egal și i-au ajutat și pe cei în nevoie din satul lor. Și-au cumpărat case, mașini și bărci, dar spun că vor continua să pescuiască.

Cum se formează ambra cenușie

Când caşaloţii înghit obiecte tăioase – precum ciocurile cornoase ale calmarilor ce constituie hrana lor obişnuită – intestinele lor secretă o substanţă lipicioasă ce înveleşte aceste resturi ascuţite, pentru a nu răni mucoasa intestinală. Cu timpul, aceste resturi se aglomerează sub formă de bulgări de diferite dimensiuni, care sunt eliminate fie odată cu materiile fecale, fie regurgitate. Sub influenţa soarelui şi a apei marine, aceste amestec se transformă într-o materie dură, cu un miros aromatic specific.

sursa aici

By Florin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *