vin. ian. 21st, 2022

O vijelie cu gheață, care a facut prăpăd în Ungaria vecină, se îndreaptă spre țara noastră. Meteorologii au emis deja un cod galben de vreme rea, valabil pana marți noapte, iar hidrologii avertizează și ei, că pe unele râuri, se pot produce viituri.

Vorbim despre un episod de vreme extremă și să sperăm că Sistemul Național Antigrindină se va activa dacă vijeliile vor fi la fel de intense precum cele care au izolat complet o localitate aflată în vestul Ungariei. În doar 20 de minute acolo a căzut atât de multă grindină, încât a fost nevoie de intervenția unor excavatoare ca să deblocheze circulația pe drumurile publice.

Localnicii au scos gheața cu lopețile din curți, iar grădinile și livezile au fost distruse.

La noi vremea a început să se schimbe încă de la ora 10, în vestul țării mai întăi. Potrivit meteorologilor, în următoarele 24 de ore cele mai expuse sunt zonele din Transilvania, Oltenia și Muntenia, unde vor fi și rafale de vânt de 80 de km pe oră, iar în nordul și nord-vestul țării s-ar putea strânge local 40 de litri de apă pe metru patrat.

În aceste condiții și hidrologii au emis un cod galben de viituri și inundații locale pentru mai multe râuri din vestul țării. Sunt vizate 12 județe, dar cele mai expuse sunt Bihor, Arad și Caraș-Severin.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *