Șoferii care comit această greșeală trebuie să-și revizuiască mai bine faptele. Conducătorii auto sunt amendați cu 1.600 de lei pentru asta. În ce capcană pică mulți și revin astfel în vizorul oamenilor legii?
Cod rutier 2021. Amendă de 1.600 de lei pentru șoferii care fac greșeala asta
Există o capcană în mașinile tuturor șoferilor. Concret, un detaliu pe care cei mai mulți dintre șoferi o ignoră zilnic și le poate aduce o amendă de 1.160 de lei. Poliția rutieră efectuează o dată la un timp acțiuni de control de rutină, pe lângă verificarea legalității actelor care pot să însemne și verificarea accesoriilor pe care nu vrem să le folosim vreodată.
Aici intră: trusa de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu. Polițiștii vor avea în vedere actele mașinii și actele șoferului autoturismului (permis de conducere și actul de identitate) în cazul verificării actelor care le sunt necesare conducătorilor auto pe drumurile publice.
Capitolul V din Reguli de circulație din Codul Rutier – Ordonanța de urgență cu numărul 195/2002 care are în vedere circulația pe drumurile publice arată că “participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa înmâneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege”.
Nerespectarea prevederilor în cauză aduce șoferilor din clasa a III-a de sancțiuni între șase și opt puncte de amendă. Amenda aferentă are între 870 de lei și 1.160 de lei, în contextul în care valoarea punctului de amendă de 145 de lei e valabilă până la data de 31 decembrie 2020 în lipsa altor modificări exprese.
Ce se întâmplă dacă refuzi să dai actele polițistului?
Pentru “refuzul inmanarii actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului” se aplică o sancţiune de 4 puncte de penalizare. În România există la momentu cinci clase de amendă, iar primele patru se aplică în cazul persoanelor fizice, în timp ce a cincea revine persoanelor juridice.
- Clasele de sancţiuni sunt:
clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
- Trusa sanitară auto trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
b) să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.
sursa aici