sâm. apr. 20th, 2024

Informaţiile cu privire la existenţa unui document transmis în atenţia premierului Florin Cîţu, privind constituirea unui grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice raportarea deceselor de Covid sunt false, transmite Guvernul.

În cearta dintre fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și premierul Florin Cîțu s-a ajuns la acuzații tot mai grave.

În replică la acuzațiile lui Voiculescu, Guvernul a transmis că acel grup de lucru de la Sănătate care urma să verifice dacă raportarea românilor morți de COVID-19 se face corect nu a existat niciodată.

Ba mai mult – actul de înființare ”este o coală de hârtie” fără nicio valoare, spune premierul. Abia acum s-a format un grup de lucru care va face verificări, după ce Vlad Voiculescu a declarat că numărul de decese a fost raportat eronat.

Totul a pornit de la modul în care sunt înregistrate decesele provocate de Covid-19. Există două platforme diferite – într-una se raportează fiecare persoană infectată, în vreme ce pe o alta apar date globale despre cazuri. În prima platformă raportează spitalele, iar cealaltă îi include și pe medicii de familie.

Ministerul Sănătății anunță că va face verificări în privința celor tipuri de raportări, după ce fostul ministru Vlad Voiculescu a susținut public că există diferențe între numărul morților care apar în cele două platforme.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Astăzi se lucrează la finalizarea ordinului pentru a fi elucidate situații care au rămas poate fără răspuns, astfel încât acesta e obiectivul, de a investiga mecanismul de raportare, dacă există erori trebuie evidențiate și corectate”.

Cîțu: ”Nu este un document, ci o coală de hârtie”

Vlad Voiculescu susține că în timpul mandatului său a fost înființat și un grup de lucru pentru investigarea modului în care se fac raportările Covid.

Vlad Voiculescu: ”Cu stupoare ne-am dat seama în fiecare săptămână că încă ceva este greșit, fie că indicatorii sunt calculați greșit, au fost un pic mermeliti ca să arate un pic mai bine în anumite perioade, fie mai târziu am văzut și lucrul ăsta despre care am vorbit zilele trecute, că inclusiv numărul de decese nu pare să fie raportat corect”.

Guvernul spune însă că nu a existat niciun grup de lucru în realitate, ci doar la nivel de intenție. Ba mai mult, niciun document referitor la înființarea lui nu ar fi ajuns pe masa premierului sau la Guvern, precizează oficialii de la Palatul Victoria.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *