mie. aug. 17th, 2022

Parlamentul European le-a solicitat statelor membre să aleagă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la cea de iarnă și să comunice decizia finală, însă pandemia Covid-19 a amânat acest proces. Până în 2022, când va fi reluat, România trebuie să dea încă o dată ceasul cu o oră înainte.

Prin urmare, în noaptea de 27 spre 28 martie vom fi nevoiți să dormim mai puțin, deși specialiștii au avertizat în nenumărate rânduri cu privire la efectele pe care le poate avea această schimbare bruscă.

Vorbim aici despre oboseală, irascibilitate, scăderea imunităţii, insomnie și chiar o incidență a atacurilor de cord cu până la 20% mai mare. O posibilă explicaţie este legată de creşterea intensităţii luminoase.

România trece la ora de vară. În acest weekend vom dormi mai puțin
„Lumina este factorul care transmite creierului prin intermediul retinei faptul că poate intra în starea de veghe şi determină activarea acestuia.

Organismul uman are o ritmicitate de funcţionare cu activitate pe perioada zilei, când este lumină, şi somn pe perioada nopţii, ritmicitate numită ritm circadian, de 24 ore“, susține medicul psihiatru Dana Sichitiu, în timp ce psihologul Keren Rosner atrage atenția că orice modificare a fusului orar este mare consumatoare de energie. Cu atât mai mult acum, când stresul provocat de pandemie își face simțită prezența în viețile noastre.

„Un procent important din persoane vor percepe această modificare a orei ca picătura care umple paharul. Sunt cei mai sensibili, care s-au săturat de stresul pandemiei, de restricţiile impuse. Indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.