lun. apr. 12th, 2021

Reuniți la Guvern, responsabilii cu gestionarea pandemiei au stabilit reguli mai dure în zonele unde a explodat numărul cazurilor de Covid.

Astfel, unde sunt mai mult de 4 cazuri la mia de locuitori, circulația va fi interzisă după ora 20:00, vinerea și în weekend. Iar magazinele se închid la ora 18:00. Acolo unde incidența depășește 7,5 la mie, restricțiile se aplică în toate zilele săptămânii.

Cei din zonele roşii vor putea ieși din case după ora 20:00 doar în situații bine argumentate în declarația pe propria răspundere: pentru a merge la muncă sau la medic, de exemplu.

Hotărârea va fi publicată vineri în Monitorul Oficial, iar noile restricții trebuie aplicate imediat în localitățile cu multe cazuri. Inclusiv în Capitală, unde incidența este de 6,5 cazuri la mia de locuitori, potrivit ultimului raport.

Zonele roşii din ţară, în care numărul îmbolnăvirilor pare scăpat de sub control, vor avea restricţiile cele mai dure, potrivit deciziilor luate în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile se referă la programul magazinelor şi la orele între care se poate circula.

„,Unde incidența este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică, circulația să fie permisă doar până la orele 20 și nu până la orele 22, cum este acum, iar la operatorii economici, activitatea să fie permisă până la orele 18. Dacă incidența depășește 7,5 la mie circulația va fi permisă până la orele 20 pe toată săptămâna, iar la operatorii economici și activitate până la ora 18, tot pe toată durata săptămânii, iar revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie”, a anunțat Raed Arafat.

Miniştrii de resort vor stabili, prin ordin, care este numărul persoanelor care au acces simultan în magazine şi cum va fi verificată respectarea acestor reguli.

Sălile de fitness vor avea şi ele lacatul pe uşă în zonele cu multe cazuri. Măsura nu se aplică însă şi pentru sălile destinate antrenamentului sportivilor de performanţă.

Deja, Capitală a ajuns la 6,5 infectări la mia de locuitori, iar în judeţul Ifov situaţia este şi mai gravă.

Locuitorii din Capitală vor trebuie să aibă asupra lor declaraţia pe propria răspundere dacă ies din casa după 20:00. Trebuie să aibă un motiv întemeiat – de exemplu pentru serviciu sau urgențe. În cazul localităţilor cu o incidenţă de sub 4 la mie, rămâne valabilă regula potrivit căreia oamenii pot ieşi până la 22:00, fără restricţii.

Alte 11 judeţe sunt în scenariul roşu. 140 de pacienţi cu Covid au murit numai în ultimele 24 de ore, iar secţiile de terapie intensivă sunt suprasolicitate.

Guvernul a adoptat, în primă lectură deocamdată, și un proiect prin care propune sancţiuni mai dure în cazul localurilor care ignoră regulile impuse de pandemie. Decizia a fost luată pentru că amenzile, mult mai mici decât profitul, nu-i descurajează pe patroni.

sursa aici

By Florin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//chooxaur.com/4/3249749