joi. sept. 23rd, 2021

O clarificare importantă pentru soferi este adusă de un avocat. Iată care motivul pentru care poliția ignoră anumite filmări din trafic, în timp ce altele sunt luate în considerare.

Cu explicații a venit Remus Rațiu, avocat din Sibiu. Acesta a precizat, pentru TurnulSfatului, că, dacă o cameră video de bord înregistrează o o acțiune fără prejudiciu, prin care un conducător auto doar a încălcat legislația, aceasta nu poate fi constatată decât prin prezența unui agent constatator. Imaginile nu pot fi folosite pentru că doar polițistul poate face astfel de constatări.

În schimb, lucrurile nu mai stau în acest fel dacă este vorba de fapte care au urmări. În această situație, imaginile pot fi utilizate pentru a depista șoferul vinovat.


„Contravențiile trebuie constatate de către un agent constatator – asta este regula. Astfel, faptele respective, deși fapte aflate în afara legii, nu pot fi constatate de altcineva”, a declarat avocatul pentru sursa menționată anterior.

„Vezi un șofer că depășește neregulamentar, l-ai filmat cu camera de pe bord, dar nu ai ce să-i faci, pentru că tu nu ești agent constatator,” a adăugat acesta. El a precizat că lucrurile nu mai stau așa dacă vorbim despre fapte care au urmări.

În acest sens, Remus Rațiu a amintit de un accident în care un șofer a realizat o depășire foarte periculoasă și a intrat în coliziune cu un TIR: „când discutăm despre fapte contravenționale care cauzează urmări, de exemplu cum e cazul de față, tirul a fost avariat de către cel care depășea neregulamentar, persoana vătămată poate face sesizare la poliție, dar treaba polițistului nu mai e să constate contravenția, ci el trebuie să determine cine e vinovat”.

sursa aici

By Florin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *