Legea cu care Marea Britanie pune în pericol acordul cu UE. “Boris Johnson este un bufon”

Marea Britanie se pregătește să introducă, miercuri, un proiect legislativ care pune în pericol acordurile internaționale încheiate cu Bruxelles-ul, înainte de ieșirea din Uniunea Europeană.

Mișcarea este văzută de mulți experți drept una ilegală, care subminează șansele unui acord comercial cu Uniunea Europeană.

Mai mult, ar putea compromite procesul de pace din Irlanda de Nord, singurul loc unde Uniunea are graniță terestră cu Marea Britanie.

Legea pe care o propune premierul britanic Boris Johnson are potențialul de a slăbi controalele vamale dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord, în detrimentul protocoalelor deja stabilite cu Uniunea Europeană. Asta ar putea duce la apariția unei așa-numite granițe “dure” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, într-o regiune unde în ultimele decenii nu au existat controale de frontieră. Oficialii europeni i-au transmis un avertisment fără echivoc lui Boris Johnson,

David Sassoli, președintele Parlamentului European: “Ne așteptăm ca Marea Britanie să-și onoreze angajamentele pe care le-a negociat și le-a semnat anul trecut, mai ales cu privire la drepturile cetățenilor și la Irlanda de Nord. Orice încercare a Regatului de a submina acordul ar avea consecințe grave.”

sursa aici

Lasă un răspuns